Karel Snijders (1948, Ulicoten, NB) was tot zijn pensionering werkzaam als advocaat in Boxtel, waarvan de laatste jaren vooral op het gebied van vreemdelingen- en asielrecht. In 2008 begon hij enthousiast en gedreven met schilderen bij de Meierijse Instelling Kunsteducatie in Boxtel. Bij kunstenaar Antonie Eikemans werkte hij aan details van o.a. noten, verdorde bladeren en berenklauw, groot uitgewerkt in krijt en inkt, in zwart en sepia op papier.
Het was een onverwachte explosie van creativiteit, die getoond werd in een solo-expositie in het monumentale Ursulaklooster in Boxtel.
Later ontstonden er kleurrijke schilderijen in acrylverf. Meestal waren het expressieve landschappen van vakanties in het buitenland, vooral Italië. Bij leraren Victor Benckhuijsen, Lonneke de Wit en Dragan Despotovic werden diverse vaardigheden en technieken geleerd, zoals het maken van collages en verschillende druktechnieken. Dit stimuleerde Karel tot allerlei experimenten met materialen, technieken en dragers.
In 2015 besloot hij een stap verder te gaan met zijn schildercarrière: hij schreef zich in bij de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (B.), waar hij vorig jaar afstudeerde.
Karels gedrevenheid laat zich zien in de speelse, expressieve toets, en het veelal pasteuze & kleurrijke werk. De thema's variëren van de Brabantse natuur, zijn karakteristieke huis waar hij een ruim en licht atelier houdt, maar ook ervaringen uit zijn jeugd en de traumatische verhalen van asielzoekers die hij juridisch heeft bijgestaan tijdens zijn werkzaam leven.
De vijfjarige deeltijdopleiding in Arendonk heeft hij verlengd om zijn drang om te leren de ruimte te geven. Op dit moment is hij in de ban van schilderwerk in stof, waar hij verwoed en met monnikengeduld schilderstudies uitwerkt op een weef-raamwerk.
Karel is aangesloten bij kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 Boxtel, en kunstenaarscollectief 9Art.